הרי הקרפטיים, רומניה
רכס הקרפטיים The Carpathians הוא הרכס המזרחי של ההרים באירופה והוא חוצה מספר מדינות, שבהס"כ מסתכמים במעל 1500 ק"מ של רצועת הרים העוברת בתוך המדינות : רומניה [שיא ההרים], וגם ב באוסטריה, בצ'כיה, בסלובקיה, בפולין, בהונגריה, באוקראינה, הקרפטיים גם גובלים בין היתר ברצועת הרי האלפים והרי הדולומיטים הפסגה הגבוהה ביותר של רכס הקרפטיים מצוייה אמנם בסלובקיה, אבל המדינה בה יש את המגוון הגדול ביותר של הנקודות הגבוהות ברכס היא רומניה והיא גם זו שבה יש את אתרי הסקי הגדולים והמפורסמים ביותר כתוצאה מתוואי ההרים. הקרפטיים ברומניה מחולקים לשלוש קבוצות גיאוגרפיות, הקרפטיים המזרחים, הקרפטיים המערביים והקרפטים הדרום מערביים, כאשר האחרונים נחשבים לגבוהים ביותר של רומניה וגם למרשימים ביותר, באיזור הנקרא "אפוסן", אחד מחבלי רומניה היותר מפורסמים הוא חבל טרנסילבניה transilvania במרכזו חבל הרים מבודד, שהוא למעשה חלק מהרי הקרפטים ונקרא גם הקרפטים המערביים או הרי ביהור bihor .שמות רבים להרים אלו אך במפות היוצאות לאור ברומניה הרים אלה יקראו הרי האפוסן apuseni שפירושם ברומנית "ההרים בהם השמש שוקעת".
הרים אלה שכאמור הינם חלק מהרי הקרפטים של רומניה הופכים יותר ויותר משאת נפש למטיילים נועזים המזדרזים לגלות את נופיו של חבל זה, יש האומרים וכותב המאמר אינו כזה מומחה לכל אירופה, שחוץ מאיסלנד בעלת הטבע הפרוע, איזור האפוסן מכיל בתוכו יותר תופעות גאלוגיות, אטניות ונופיות מכל מקום אחר באירופה, בהגדרה הרחבה של הרי האפוסן, גודל האיזור כמעט כגודלה של מדינת ישראל והוא תחום בין הערים, אורדיה בצפון מערב oradea וקלוז נאפוקה cluj-napoca בצפון מזרח ובין טורדה turda ואלביוליה alba iulia במזרח, העיר דבא deva בדרום, אראcד arad בדרום מערב.
לאחרונה יותר ויותר ישראלים מגלים את רכס הקרפטים של רומניה ויוצאים לטיולים או לאתר הסקי של רומניה, עם זאת ישנן סכנות רבות העורבות לתיירים בלתי מנוסים באיזור זה של רומניה ובכלל ברומניה, רצוי לתכנן את היטב את המסלולים בהם אתם מתכוונים לבקר בהם וגם להייעץ עם ניתן עם יועצי טיולים לרומניה, הרי הקרפטים ברומניה מושכים אליהם עשרות אלפי מטיילים מכל העולם, אך אסונות הם דבר שבשגרה לבעלי ידע מועט על הטבע, כפי שהוא מרהיב ביופיו ואטרקטיבי מאד, הוא גם מסוכן מאד.
כביש 7C טרנס-פאגראש transfagarasan
דרכים חוצות בקרפטיים של רומניה
ההרים הגבוהים ביותר ברומניה הרי הפאגרש, ובהם הפסגה "מולדוביאנו" 2544 מטר מעל פני הים לא עצרו את המגלומניה של צאוצאסקו שליט רומניה בשנות השבעים של המאה הקודמת, וכאן נבנה במשך כ5 שנים כביש בנוף פראי ומרהיב, החוצה את הרכס, בגבהים מעל 2000 מטר וחולף בשיא גובהו ליד אגם קרחוני "בלאאה", מקום מרתק לבלות לילה במלון על שפת האגם, הכביש עצמו שאליו אפשר להגיע רק ברכב פרטי, מומלץ לכל נהג הרואה עצמו כנהג מיומן, כדאי לנסוע במירה בזהירות הכביש מאד מפותל והנוף אדיר ועשוי להסיט את תשומת הלב בקלות.
הרי הקרפטים תופסים כשליש משטחה של רומניה,שטח הגדול פי שלושה משטחה של ישראל.גובהם הממוצע בין 1000 ל2000 מטרים מעל פני הים, והפסגות מגיעות ל2500 מטר תוך שעתיים נסיעה משדה התעופה של בוקרשט ,{ בעיירה אוטופן.} אפשר להגיע אל ההרים ואילו אל המעברים הצפוניים יותר ידרשו שעות נוספות.
כבישים אלו שיתוארו להלן עוברים בנופים מרהיבים, שונים באופיים ומגוונים מאוד.אלו כבישים איטיים באופיים צרים, מרובי פיתולים ומשמשים כעורקי תחבורה חקלאית שברומניה פירושה לא רק טרקטורים אלה גם עגלות רתומות לסוסים וגם לפרות או עגלים, לעיתים תחנה על הכביש להקת אווזים, ןעיתים יחסם חלק מהכביש בערימות עצים, בציוד בניה, או בערימות שחת. הכביש הוא משטח יקר המציאות באזורים אלו ושימושיו מגוונים בהתאם.נהיגה במהירות שמעל ל36 קמ"ש היא הישג לנהג מיומן. הפיצוי הוא שפע מראות המשמרים התנהגויות מהעבר, אויר נקי, אנשים מכניסי אורחים,יערות רבי הוד, ומדי פעם חיות בר בצידי הדרך ., כן גם צבאים איילים, חזירי בר ודובים.
כתבה זו עוסקת בתאור 6 כבישים החוצים את הרי הקרפטים מבוקרשט בדרום ועד לצפון רומניה, עיקר השטח שיתואר הוא המעברים בין מולדובה לטרנסילבניה, ובין בוקובינה למאראמןרש.בהבטים היסטוריים בין המלוכה הרומנית (הרגאט) לבין האימפריה האוסרו-הונגרית.גיוון רב של מעברים אטנוגרפיים וארכיטקטורה . כל מעבר ויחודו האופייני לו.
כביש מס 1 E60
מסלול :מבוקרשט עד ברשוב,ומשם לטרגו מורש,אורדיה וגבול רומניה- הונגריה.
הקטע הראשון משדה התעופה לעיר פלויישט (50 ק"מ)עובר במישור,וחוצה מדי פעם את שרידי יערות המישור רחבי העלים בעיקר יערות אלונים ורוביניה בת שיטה,שהדבש המיוצר ממנה נחשב לאיכותי וייחודי בקטע זה מקומות עיקריים לביקור סביב אגם סנגוב אזור הבלוי של בוקרשט,ספורט המים מפותח,מספינות טיול עד סקי מים, קאייקים וספורט תחרותי.וגם הפלגה לאי במרכז האגם בו קבור ראשו של "דרקולה" הלא הוא וולד צאפש הנסיך האכזר, עליו נבנתה האגדה ההוליוודית על דרקולה הערפד..בסוף הקטע העיר פלויישט עיר הנפט של רומניה, ובה בתי הזיקוק הגדולים. בעיר מוזיאון נפט מעניין מאוד,(הידעתם ששאבו נפט כבר בתקופה הרומית.)מוזיאון היסטורי ואטנוגרפי ומוזיאון שעונים עתיקים מרשים.מפלויישט ממשיכים במישור עד העיירה "בייקוי" וכאן נכנסים לגבעות האזור התת -קרפטי, בארות נפט בכל מקום כאן "טכסס" של רומניה.קטע זה נמשך עד העיר קומרניק.
50 קמ מפלויישט מגיעים אל העיר סינייה (70000) תושבים בעמק הפראחובה ,רכסים גבוהים הפסגות 2500 מטר מתנשאים מעל העמק..כאן ממומלצת שהיה של לפחות יומיים וגם שבוע לא יספיק בכדי לראות את שיש לאזור זה להציע.העיירות הקרובות בושטיין, אזוגה ופרידיאל מציעות יערות מרשימים מפלי מים ,חוות גידול פורלים מסלולי סקי וטרקים בעיקר בהרי הבוצץ. תרבות מגוונת אירועי מוסיקה ותיאטרון ואויר נקי. ועוד לא דיברנו על הרכבלים על ארמון פאלאש וארמון פלישור, .כאן עוברת גם הרכבת הבין לאומית להונגריה פראג וברלין.עוד 50 קמ מכאן העיר הגדולה בראשוב. מבראשוב מתפצל כביש מס 1 68E ( הדרומי יותר)כביש 1 ממשיך ככביש הראשי E60 עד הגבול ההונגרי מרחק של כ400 קמ ,בקטע שבין העיר קלו"ז נפוקה לאורדיה הכביש נושק להרי האפוסן ברכס הקרפטים המערביים .
כביש A1
" מהרינג" של פלויישט" דרך עמק הטלזן לסצלה.
מהעיר בוזאו דרך עמק הנהר בוזאו לאגם סריו ועד מצודת פרזמר.
העיר בוזאו על כביש 2 היא בת כ200000 תושבים.עיר דרומית במולדובה,אינה עיר תיירותת אך במרכזה העתיק מבנים מענינים וקתדרלה גדולה..מכביש 2 החוצה את העיר יוצא כביש 10 בכיוון מערב אל האזור התת קרפטי,לאחר כ30 קמ כדאי לפנות כאן צפונה בכדי לראות את התופעות הגעשיות של פיקללה מארה ופיקללה מיק, גז מתאן המתפרד דרל מכתשי בוך סמיך ויוצר בועות ענק, תופעה הקיימת בכל אירופה רק כאן ובאיסלנד הרחוקה והפראית..חוזרים אל כביש 10 עולים דרך העיירה נחויו אל אגם סירין המרשים.פניה ימינה בדרך צרה ,תוביל אתכם לאחר כמה קילומטרים למפל מים נאה. אגם סיריו מוקף יערות יפי נוף , הישוב כאן דליל עד העיירה "איטוראשורה –בוזאולואי"אפשר לפנות מכאן להרי הצוקש, אך הכביש הראשי ממשיך ויורד את מישורי טרנסילבניה ומסתיים לאחר שהוא חוצה את העירה פריזמר בה נמצאת מצודה מרשימה.אורך הכביש כולו כ150 קמ.דרך נופית בעיקר מרשימים היערות והתופעות הוולקניות שבדרך.
מהעיר בקאו דרך אונשט מעבר אוייטוז ועד לעיר טירגו- סקוייסק.
העיר בקאו מעל 200.000 תושבים נמצאת בלב מולדובה,עיר שהייתה בה קהילה יהודית גדולה. מהעיר בחלקה המערבי יוצא כביש מס 11 אל האזור התת- קרפטי לאורך הנחל טזלאו המצטרף לטרוטוש.בקירבת העיר אונשט. כאן כדאי לפנות לנסיעה אל העיר טרגו אוקנה ובה מכרה מלח מרשים המשמש בעיקר לטיפולים במחלות נשימה.נחזור לאונשט בכביש 11A כאן עולה הכביש ומגיע למעבר אוייטוז מקום קרבות מרכזי במלחמות העולם קטע זה בקרפטים פחות מרשים נופית המעבר אינו מתנשא לגבהים וזאת הסיבה שהיה נוח יותר לפרוץ מכאן את הקרפטים. בדרך אנדרטאות ואתרי זכרון רבים. מכאן לעיירה ההונגרית טרגו –סקוייסק עיירה במחוזות ההונגריים ברומניה האוטונומיים למעשה,מחוזות חרגיטה וקובסנה שקשריים עם מולדובה יחסית מועטים מכאן הסבר לתנועה יחסית דלילה בכביש. מרכז העיירה מאוד מסוגנן ושווה ביקור. אורך הכביש כולו בקטע המתואר 120 קמ. מכאן באותו כביש כ50 קמ עד העיר בראשוב.
דרכים חוצות קרפטים חלק שני
מרומן במולדובה ועד העיר גיאורגן במחוז חרגיטהכבישים 15D . 15. 12C.ומגיאורגן ועד פרייד וסובאטה בכביש 13B
כאשר נוסעים צפונה מהעיר בקאו,הנוף משתנה אך במעט. אנחנו באזור היין והאזור גבעי ומתאים לכרמים. כביש מס2 מאפשר נסיעה יחסית נוחה. זו הדרך הראשית העוברת במולדובה מדרום רומניה ועד אוקראינה בצפון אל העיר הגדולה צרנוביץ הנמצאת בבוקובינה המחולקת עכשיו בין רומניה לאוקראינה המערבית. העיר מרכז יהודי חשוב בעבר נקראת ברומנית צראנאוץ.
לאחר רומן גם היא מרכז יהודי בעבר,פונים מכביש מס 2 לכביש 15D הכביש מתפתל בגבעות שבין נהר הסירט במזרח לבין נהר הביסטריצה במערב. הוא חוצה אגמים מקומיים ונכנס אל העיר פיאטרה- ניימץ, כאן המפגש עם האזור התת קרפטי והרי הקרפטים עצמםדרומית לרכס הרי סטנישאוארי.
מתקן חדש יחסית של קרוניות רכבל מרחפות מעל העיר הישנה העתיקה של פיאטרה ניימץ. מאזור השוק (תחנת היציאה)קרוב לתחנת הרכבת ועד לרכס ההרים העוטר את העיר, אזור תיירותי חדש מרכז לתצפיות שבילי הר ומסעדות טובות.
"פיאטרה" בפי תושביה היא עיר נעימהמוקפת הרים ואגמים מרשימים הניזונים בעיקר משפעת המים בנהר הביסטריצה. היא עיר עתיקה ועיר תיירות נמצא בה גם בית הכנסת של "הבעל שם טוב" מגדולי מניהיגי החסידות, במקום מבנה עץ עליו בנוי בית הכנסת היהודי מראשית המאה ה20.בבית בכנסת הישן פעל והתפלל על פי המסורת הצדיק.בעיר עדיין פעילה קהילה יהודית ברחוב מאחורי מלון צחלאו .
העיר היא מרכז מנהלי ומסחרי וגם נקודת מוצא לטיולים מרהיבים באזור רכס הצחלאו המרהיב וסביב אגם ביקז.עיר שווה ביקור בשערי בוקובינה במחוז נימץ.מכאן למנזרים המצויירים (המוכרזים עי אונסקו כנסי תרבות העולם) הדרך קצרה. העיר עצמה שווה יום תיור מהמרכז העירוני הגן היפה הכנסיות בית העיריה המוזאונים ועד לשוק הססגוני והרכבל גנים נעימים מסעדות וכו.
הכביש ממשיך מערבה בקרבת העיר לאורך אגמים נופיים בהם ציפורי מים רבות, כ30 קמ לאורך הביסטריצה עד העיר ביקז.עיר תעשיתית בצומת דרכים מכאן ממשיך כביש 15 שעולה צפונה אל הסכר של אגם ביקז המרשים ומשך לעוד כ100 קמ עד לעיר המרחצאות "ווטרה דורניי". ואילו ההמשך הישיר של הדרך עובר ל כביש 12C לעבר קניון הביקז רב ההוד והמרשים. הדרך ראשיתה במעל מלט גדול עוברת בהמשך דרך כפרים אוטנטיים בסגנון האופייני לאזור זה בהשפעה מולדובנית ברורה,לאחר 30 קמ נמצאים בפתחו של הקניון האדיר.כדאי מאוד למצוא חניה לרכב באחת ההתרחבויות ולטייל רגלית לאורך הדרך, דרך מיוערת צרה מים רבים בנחל המקפץ לאורך הכביש יוצר אשדות ומפלים,כמה קילומטרים של יופי דינאמ שמעטים יכולים להשאר אדישים. הכביש מטפס בפיתולים בקירות הקניון ומגיע לאגם מפורסם ברומניה "לקו רושו" אדו מדם הקורבנות באסון שהתרחש כאן ויצר את האגם הנוכחי
כיום זהו אזור נופש עם בתי מלון אחדים שאינם מפירים את השלווה ואתהעוצמה של הנוף אפשר להתרשם יותר עם מתרחקים מהמעגנה הקטנה . עוד רכס מרשים בדרך אל העיירה הקטנה גיאורגן כאן גם עוברים אל המחוז ההונגרי "חרגיטה"ואל אזור טרנסילבניה. במונחים גאוגרפיים היטוריים עוברים לעולם אחר "הרגאט " הרומני אל האימפריה האוסטרו הונגרית.
הדרך מסוצאבה דרך מרכז בוקובינה ועד ביה מארה במאראמורש.
העיר הגדולה והחשובה סוצאבה נמצאת בצםון מולדובה,על כביש מס2 הכביש הראשי במולדובה כאן אפשר לפנות אל כביש 17 פניה מערבה אל המנזרים המצויירים אל הערים הקטנות השומרות עדיין על מסורות עתיקות. ראשית נישאר בסוצאמה עיר מעל 100000 תושבים בכניסה להרי הקרפטים. העיר היא עיר תיירות האתר המרכזי היא במצודה שבנה כאן ," סטאפן צל מראה, שליט מקומי חשוב במאה ה16 שבשיאו שלט גם על מולדובה ובאסרביה, הבירור במצודה מרשים כשלעצמו, וממנה גם ניבט מראה פנורמי על העיר המופרדת בעמק מרשים.העיר היא גם מרכז מוסיקאלי ומרכז פולקלור, פועלת כאן מקהלות, רקדנים עממים נגנים מפורסמים ותזמורות עמממיות, פעל כאן המלחין הרומני המפורסם "פרומבסקו".בעיר כנסיות עתיקות מוזיאונים בתי קפה ומלונות.יש כאן שדה תעופה בעיקר לטיסות פנים ברומניה ובוודאי לבוקרשט אליה יש מספר טיסות ישירות ליום.
כביש 17 מסומן גם כE58 וגם כ E578 הכביש פונה מערבה דרום מערב לכיוון העיירה "גורה הומורולואי "קרוב לכפר על שם המלחין ציפריאן פרומבסקו (ראה סוצאבה) לאחר כ30 קמ ניתן לפנות כאן אל אחד מהמפורסמים שבין המנזרים המצויירים, הנחשב כנכס תרבות של העולם ומוכר עי אירגון התרבות העולמי אנסקו מנזר וורונץ.
הנופים בהמשך מרהיבים יערות ומפלי מים עוד 40 קמ ומגיעים אל העיר קמפולונג מולדבאנסק.ו45 קמ נוספים יביאו אותנו את וטרה דורנאי עיר המרחצאות. אולם בטרם נמשיך אל ואטרה דורנאי אפשר לפנות אל כבישמס 18 המתקרב אל הגבול הצפוני של רומניה ,הגבול האוקראיני, המוליך אותנו דרך כפרים אוטנטיים ומרוחקים דרך מעבר פריסלוף אל העיירה בורשה ואל המחוז המרתק מארמורש שגם כאן נמצאים אתרים שהם נכסי תרבות העולם ובעיקר כנסיות העץ העתיקות. כ100 קמ מהפניה אפשר להגיע עד ווישאו וכאן לטייל ברכבת הקטור העתיקה להרי מרמורש וממש להתקרב לגבול.
כאן ישנה םניה לכיוון נסאוד ומרכז טרנסילבניה, המשך של עוד כ60 קמ בעמקים הפניממיים במרמורש , אזור תיירות מהמרשימים והאוטנטיים באירופה, שנכון לעכשיו מתפתח במהירות ומושך תייריםמכל העולם.יביא אותנו אל העיר סיגט מארמאצי עיר שעברה במאת השנים האחרונות בין רומניה הונגריה צכוסלובקיה אוקראינה . העיר בה נולד אלי ויזל הסופר היהודי החשוב, כאן עדיין קיים ביתו המשמש כמוזיאון, בית כנסת יהודי וקהילה קטנה, בעבר היו היהודים כאן כמחצית מתןשבי העיר. עדיין אנחנו בעקים פנימיים בקרפטים. כאן אפשר לעבור אל כביש 19 להונגריה או להמשיך בכביש 18 עד בירת המחוז ביב מארה, הנמצאת כבר מעבר לקרפטים הצפוניים. מסלול זה כ300 קמ מרהיב ביופיו.הכבישים אינם באותה רמת איכת, וחלקו הראשוןשל כביש 18 עד בורשה ממזרח מוזנח מאוד בשנים האחרונות אך הנוף מפצה על קשיי הנהיגה.
סקרנו כאן את הבכישים החוצים את הקרפטים ממולדובה לטרנסילבניה ומארמורש, ותארנו גם כמה נקודות ציון, יש כאן הרבה יותר מה לראות , לא נגענו כמעט בדרכים הצדדיות הקסומות שבחלקן אינן מוכרות כמעט, כדאי מאוד לבא לכאן לחוות במראותשהולכים ונעלמים באירופה כולה.
כתב, איציק זמיר.
ראו גם : | רכס פסילוריטיס, כרתים יעוץ טיולים ביוון | האולימפוס יוון