יעדים מומלצים ערים ומיקומים אזורים ומחוזות הזמינו עצמאית אטרקציות ופעילויות מידע והמלצות

3000 קילומטר סובב גבולות ברומניה

מקומות שמעט מאד תיירים הגיעו אליהם, שמות מקומות שלא הופיעו בשום מדריך, רעיון לא ממש מעשי, אם כי מחפשי אתגרים, יכולים לשקול...שפע עצום של אתגרים, מפגש  עם אולוסיות בלתי מוכרות,  מי שיבצע יפגש ברומניה עם בולגרים, וטטרים, ארמנים ויונים, לאורך הגבול הבולגרי, סרבים, סלובקים וצכים, וגם תורכים לאורך הגבול הסרבי, היגוסלאבי לשעבר, הונגרים וגרמנים לאורך הגבול עם הונגריה, אוקראינים ופולנים לאורך הגבול עם אוקראינה בצפון, ועמים עתיקים, ותרבויות כמעט נעלמות, בגבול הדרומי עם אוקראינה, זה שלאורך הזרוע הצפונית של הדלתא, בתעלת קיליה ווקה, מולוכים פלוונים ויש עוד מיעוטים שלא נפרט פה, וכמובן יהודים, קהילות של אשכנזים וספרדים, וכאלה שהגיעו עם הרומים במאה השניה לספירה, ואחר כך עם הביזנטים, והעותומנים לאחר גירוש ספרד וכאלה שבאו לאחר רדיפות "מתחום-המושב" מרוסיה ומפולין בעיקר במאות ה18 וה19 .
 
סוגי הנוף מגוונים מאד, כמעט מדבר לאורך הדנובה, קניון אדיר בשערי הברזל בגבול שבין רומניה לסרביה לאורך עשרות קמ, אגמים גדולים קרוב לנהר, נופים של מישור הטיסה ההונגרית בגבול עם הונגריה, הרים נישאים בגבול עם אוקראינה, נהר גדול (הפרוט) בגבול עם מולדביה, והדלתא המרשימה בגבול עם אוקראינה בדרום. בגבולות מורגשת מאד ,כמעט נושבת בעורפך ההיסטוריה של אירופה, ערים רומיות מרשימות גשרי ענק(שרידים) על הדנובה מתקופות שונות, מצודות רבות, כאן תמיד אתרים משוייכים היו העילה להסכם זה או אחר ברשר לקו הגבול. לפעמים שיקול אתני לפעמים גאוגרפי.
 
צוות רומניה מעריך שעשה כ70%  מהמסלול, נעזר בכתיבת החומר באינפורמציה כתובה, ונציין מה ממקור ראשון, ההתנסות שלנו מה מהכתובים ושיחות עם אנשים. הדרכים עבירות לרכב פרטי, אך בחלקן לא קלות, גיפ יהיה עדיף בכל מקרה. במסלול גם מעבר גבול, מוואמה וקה  לקאלאראש, חוצים את הדנובה במעבורת לעיר סילאסטרה בבולגריה כדי להגיע לעיר קאלאראש ברומניה, עם הרכב כמובן נתעכב על מקומות לינה אפשריים, לא נראה שמישהוא חשב כאן ממש על תיירים. במסלול ערים מרשימות, ערים קטנות מיוחדות, וגם אפורות למדי, הרבה אנדרטאות, פסלים, הגשר הגדול בגיאוגיו, גשר הברזל הגדול באירופה, הסכר הענק בגבול עם סרביה, פיסול מרשים בהר בשערי הברזל, ועוד.
 
 .המסלול יכתב בקטעים, ויקח זמן להשלימו, אשמח עם יהיו מתענינים, או בעלי ידע אישי על המקומות שנציין שיכתבו לנו. הכנות אחרונות לחלק א: לאורך  הגבול עם בולגריה.
 
כללי:מסלול  של כ500-600 ק"מ, 4 עד חמישה ימים עמוסים, רחוק ממסלולי התיירות המקובלים, בדרך גם ערים יחסית גדולות, אך גם כפרים קטנים, עם מסורות עתיקות ועשרות אולי אפילו מאה ק"מ ללא תחנת דלק, או אפשרות להחליף כסף, וגם לא מסעדה ראויה.(חנויות בכפרים יספקו מזון אלמנטרי)
, כך שצריך להתכונן, ולא להתקע בנושאים שאפשר לפתור בקלות בטרם, מוצע לבלות את היום שלפני, במאה ה21 בוואמה ואקה, ולמפונקים יותר בעיר מנגליה כולל ביקור בחופי הים השחור, ולמחרת בבוקר מאורגנים לצאת לדרך. עם מזון בסיסי. מי שתיה, דלק מלא במיכל, שמן רזרבי וכלים נדרשים, לעזרה ראשונה רצוי גם שתהיה ערכת עזרה ראשונה, קשה לסמוך בחלקי דרך על השרותים הקיימים.
 
יום ראשון לטיול, חוף הים והעיר מנגליה.
 
על וואמה וקה ראו בכתבה מיוחדת באתר, סיכום קצר, ישוב אחרון לפני מעבר הגבול לבולגריה, בתי מלון חנויות מסעדות, ואתרי קמפינג( בעונה בקיץ).
מקום "זרוק" בכוונת מכוון, הרבה צעירים, בארים עם מוזיקה רועשת, אך גם אוהלים מבודדים ליד החוף, משתזפים משתזפות, קרוב למנגליה. יותר זול למצוא מלון, יותר קל למצוא חניה. ממולץ לטייל, אפשר גם ברכב, על המצוק מול הים, מכאן צפונה למנגליה, או לישוב 2 במאי (חצי מרחק) החוף מזכיר את המצוקים אצלנו בישראל, בין הרצליה(סידני עלי) לנתניה, אבל" בהפוך" הים במזרח, השמש עולה מהים, כאן באים לזריחה ולא לשקיעה. לא פלא שבתקופה שישבו כאן "תארקים" 1500 2000 לפני הספירה, היתה פה תרבות סגידה לשמש, עם מקדשים, והתקיים פולחן שמש, נציין בהמשך היכן יש שרידים, במחשבה שניה הפולחן לא נפסק, בקיץ באים לכאן להצלות בשמש רומנים והרבה אירופאים אחרים,בעיקר מהצפון, ונראה שהם להוטים למפגש עם השמש לא פחות...
 
מנגליה, מאנגלייה  mangalia.: עיר תיירותית 45000 תושבים, חלק ניכר עוסק בתיירות, הרבה מלונות, מסעדות מידרחוב, חנויות, הנמל השני בחשיבותו ברומניה,בין היתר נמל צבאי ונמל צוללות.  הטיילת מפותחת אחד הפרוייקטים היותר מוצלחים שנעשו עם כסף של האיחוד האירופי. קל לעשות כאן הכנות אחרונות, ויש גם מה לראות.
 
קצת היסטוריה:  העיר הוקמה עי הטטרים, במקום שהיה כפר דייגים ונמל, בעבר עברו שלטו וגרו במקום, הפרסים היוונים יותר נכון המקדונים,הדאקים והרומנים, במאה ה18 הצתרפו "ליפוונים" זרם בכנסיה האותודוקסית הרוסית, שמקור אמונותיו בכלל ביוון, הדוגל בחזרה למקורות ואינו מכיר ברוב הטקסים, ולא בכמורה הממוסדת, ולכן תמיד נרדף, אלה הפכו את המקום לעיר קטנה בת כ5000 תושבים, רומניה קיבלה את המקום רק לאחר 1850 לאחר האיחוד והקמת המלוכה, (בימי יון קוזה למי שמכיר הסטוריה רומנית) והתחילה במבצע של התנחלות, (זה לא פטנט ישראלי מקורי)אך רק עם בנית הנמל המודרני העיר צמחה, בשלטון הקומוניסטי די הרסו את הארכיטקטורה היפה שהיתה פה נשארו בתים בודדים, והשיכונים אינם מרנינים בלשון המעטה, אך המידרחוב נאה, והטיילת על חוף הים היא מקום בילוי מומלץ.
 
המסגד הגדול esmahan sultan  הנמצא במרכז העיר בתוך בית קברות מוסלמי הוא האתר היפה ביותר בעיר, השומר בשער ישמח להסביר להיות המדריך. על המצודה הביזאנטית נבנו דווקא בתי המלון, אלו שליד החוף, בכמה מהם אפשר לרדת במדרגות אל השרידים והממצאים . מתחת לקומת הקרקע.
אתר נוסף מיוחד היא כנסית עץ מרשימה , דווקא בסגנון של צפון רומניה. מאזור מאראמורש, שלא הבנתי איך התגלגלה לכאן. זכרו אתם נמצאים (בטיול כמובן) בפינה הדרום  מזרחית של רומניה.
ממערב העיר אגם קטן מקום מקובל לדיי חובבים( על דייג ברומניה ראו באתר בדף נפרד) הנקרא אגם מנגליה. שתי מערות מפורסמות שהכניסה אליהם ממש לא מזמינה, מוזנח מאד במקום, אל תתפתו, אלא אם אתם באים עם מדריך.
תם היום הראשון, מחר סיפור אחר לגמרי.

מהים השחור עד קאלאראש  150 עד 200 ק"מ
 
יום שני לטיול.
 
נוסעים בכביש ממנגליה לאלבשט ALBASTI  כבר בקמ הראשונים, נחוש שהתנועה מעטה, משמאל מתפתל בין הגבעות המוכות אגם מנגליה שהוא בעצם , נחל שהתרחב ובבסיסו זורם אל הים, אלא שיש מי שדאג לסכרים המאפשרים לכידת המים, וגידול דגים.
עולים בגבעות רכות ומעוגלות (משהוא בין הנוף של בית גוברין, והשפלה הנמוכה אצלנו, לבין הנוף בין עין חרוד למולדת ורמות יששכר) שטחים חקלאיים של פלחה, תירס חמניות וחיטה. ומה שאינו זרוע, די מדברי ערבתי, אחרי הכפר אלבשט 13 קמ ממנגליה, העליה מעט מתגברת, אך הגבעות היותר גבוהות לא יותר מ150 170 מטר. אני לא אלאה אותכם בגאוגרפיה מקצועית, אלו הנופים של דרום דבורוזה, לא איזה מסיב דרמתי, ובכל זאת הרכס הזה הוא שעוצר את הנהר השני בגודלו באירופה , את הדנובה האדירה, מלהגיע לים השחור, מגרמניה היא חותרת מזרחה, לאורך אלפי קמ, אל הים מבתרת את הרי הקרפטים  בשערי הברזל (נהיה שם בהמשך הטיול), ולא מצליחה לחצות את הרכס הזה, ונדחקת צפונה,עד הערים בראילה, וגאלץ, שם היא תחבור לסירט ויחד יזרמו לים השחור דרך טולצא, ויצרו את הדלתא של הדנובה בצפון דוברוזה.
 
אנחנו בדרך לנגרו וודה  ,עוד 20  קמ, אך לפני הכפר הפתעה, נכנסים לRZ.NEGRU VODA  יער אמיתי ,שרידי יער המישור, ששרד את כל ההתרחשיות האלימות בחבל ארץ זה, והיום הוא שמורה יפהיפיה. מקום טוב לעצירה ראשונה וכוס קפה.
 
 הכפר בהמשך היער, מעורב. רומנים, תורכים, ובולגרים. כפר גדול 6 קמ מהגבול הבולגרי ומעבר גבול רשמי בין הארצות. כאן נפנה צפונה בכביש  D N38 שהוא גם  E675  לכיון הכפר TOPRAISAR ניסע בערך 20  קמ, גבעות ועמקים, הכביש עולה ויורד בעמקים רדודים, משני צדי הכביש עמי אגוז מלך, הנוסעים בסתיו יראו את הזקנים ההולכים עם מוט מוארך ואספים אגוזים לחורף. העצים ברשות הרבים וכל המקדים זוכה. בכפר נחפש את כביש 391 הפונה שמאלה  ל  COBADIN שוב אנחנו בכביש צדדי, שניסע בו כ25 קמ, בין כפרים קטנים יותר, שתושביהם מיעוטים ברומניה, אך מורגשים מאד בחבל זה, המספרים היום כ30.000 תורכים וכמספר הזב טטרים, כעשרים אלף ליפוואנים, וכן אלפי אוקראינים , יוונים ובולגרים, בכפרים שניסע ונעבור מסגדים רבים.
בקובדין, התישבו בסוף המאה ה19 גרמנים שגורשו מבסרביה, שם ישבו מאות שנים, והקימו משקים לתפארת, אך לפני מלחמת העולם השניה גורשו גם מכאן, כמו שקראו ליהודים ללכת, " לכו לפלשתינה" קראו להם" לכו לרייך שלכם" ונתנו להם 48 שעות להתקפל. הבתים הנאים והמתפוררים עדיין קימים.
כאן עולים שוב על כביש "ראשי" כביש מס 3  היעד הוא האתר המרכזי בו נבקר היום הכפר המצודה העיר הרומית , וטראפאום טראיאן ב ADAMCL SI
25  קמ מערבה דרך דאלני, כאן עולים גבוה קצת יותר. את מקומם של שדות הפלחה תופסים כרמי ענבי יין. בהנחה שמגיעים לאדם קליסי קצת לפני הצהרים, מומלץ לבקר במקום כמה שעות, ולהשאיר מספיק זמן להגיע לקראת ערב לעיר קאלארש.
 
אדם קליסי הוא שם תורכי שפירושו : כנסיית האדם.
פרופסור להסטוריה וחוקר גרמני, מלומד מהדור הישן, חיפש ומצא כאן, שרידי עבר מפוארים מהמאות הראשונות לספירה, אחת הערים, ערי מצודה הגדולות ביותר של האימפריה הרומית , שהוקמו אחרי הנצחון על הדאקים,(דאקים שבטים גותיים, או קלטים, שהרומנים מתיחסים אליהם כאבותיהם הקדומים) והיו אויבים קשים לרומאים, שניצחו אותם וגם התערבו בהם, כאן מתחילה ההיסטוריה של הרומנים, רק ב1997 שיחזרו שלטונות רומניה את המקום חפרו ותיעדו את הממצאים במקום מוזיאון ששוה לבקר, וניסו ליצר מיתוס, שעדיין לא ברור אם תפס.
3 אתרים מרכזיים במקום, בעצם 4  עם הכפר, נפרט TROPAEUM TRAIANI אנדרטה מונומנט שנבנה במאה השניה לספירה לזכר הנצחון על הדאקים, נהרס וננטש עם השנים, ונחשף רק ב1860 מבנה מעוגל עם תבליטים, אלו נמצאו סביב ההריסות, המקומיים בתקופה העותומאנית ייחסו את השרידים למקום קדוש ולא פגעו בהם, כיום מבנה משוחזר מרשים עם כניסה מרשימה, אפשר לקבל הדרכה במקום, באנגלית וגרמנית בוודאי.
המצודה מוקפת החומה שהוקמה כעיר ממשל לאצולה הרומית ולאנשי הצבא, בניה רומית מהודרת, 17 בזיליקות, אפשר להבחין בהדר המקום בעבר, הכל בנוף חצי מדברי, שווה ביקור.
המוזיאון המקומי שבו הממצאים המקוריים, מרשים מאד, ליד המוזיאון מרכז חנויות קטן ואפשרות לארוחת צהרים במסעדה צנועה ונעימה. אמרנו 4 ,הכפר ממוקם יפה בין הבתים שבילי עפר, סוסים רתומים לעגלות. חורשים עם סוסים, בתים מטים ליפול, לא יכולתי כשהייתי פה לחשוב לאן מתקדם העולם, מה היה כאן לפני כ2000 שנה ומה היום. מכאן עוד כ70 קמ עד העיר הגדולה ובדרך אגמים מנזר מעניין גבול מבלבל על הדנובה.  

כאן בנסיעה לאדם קליסי, התרחקנו קצת מהגבול, מכאן אנחנו לכיוון הכפר באנסה, דרך הכפר יון קורבין, אני מפסיק את תאור המסלול לשתי הערות קצרות אך מועילות.

1.כשמתקרבים לגבול, יופיעו שלטים המבהירים שנמצאים בפיקוח "משטרת הגבולות"  ואכן הם נמצאים בשטח,והסכוי שיעצרו אותכם גבוה, נושאים של חוקי תנועה אינם מענינים אותם בדרך כלל, הם רוצים לדעת ששהיתכם פה חוקית, ולהבין למה באתם לכאן, ואינם מורגלים בתיירים, היו עינינים, והציגו מסמכים, אני נוהג לומר להם שאנחנו בישראל מורגלים בבדיקות בטחוניות, ומבינים אותם היטב, כדאי לדעת שרומניה באיחוד האירופי בעיקר כדי לחסום את הגבול לכניסת אנשים מהמזרח,ומאפריקה. מסמכים במקום זמין יקצר זמנים. משטרת הגבולות יעילה, ואדיבה בדרך כלל.
 
2 אם אתם משתמשים ב  GPS  הוסיפו לשם הישוב את שם החבל , כמו באנאסה/ דוברוזה, יש המון שמות חוזרים ואם לא תנחו טוב, המכשיר יוביל אותכם למקומות אחרים.
 
נחזור למסלול:ממשיכים בכביש 3 יתכן ויקרא בהמשך גם  DJ27  כ 2 קמ אחרי הכפר יון קורבין פניה למנזר ."פשטרה אפוסטול  ספנט אנדריי"בשפתנו, תרגום מערת הקדוש אנדריי"  מנזר מחודש על שרידי מערה ומנזר, לכאן הובאה חלק מאצבע של הקדוש אנדריי, סיבה מספקת לבואם של מאות אלפים עולים לרגל אורתודוכסים רומנים כדי לקבל ברכה ולזכות בניסים, בבא סאלי רומני שכזה. מנזר גברים גדול ומרשים, אפשר לבקר במערה המשוחזרת ובכנסיה, שטחים חקלאיים רבים הם רכוש הבנסיה, והמקומיים עובדים בהם כשכירים, לא נכנס לפרטים על הכנסיה הרומנית, רק נאמר שהיא מאד פופולרית, וגם הנזירות פעילה ברומניה מעל 550 מנזרים. אחרי הביקור חוזרים לכביש הראשי יותר לאחר העיירה כפר באנסה  BANEASA עיירה מאובקת  8000 תושבים הישוב הגדול באזור נכנסים לאזור ביצות, כאן אנחנו קרובים מאד לבולגריה פחות מ3 קמ,מימין אגם קטן  L.IORTMAK  השם כנראה מתורכית, אפשר לפגוש כאן כמעט תמיד אגמיות , סופיות ושחפים, ואם יש מזל גם ברבורים, או שקנאים, חובבי הטבע ודאי ירצו לעצור כאן, הזדמנות להזכיר לקחת משקפות לטיול. מתקרבים לדנובה 30 קמ מכאן הכפר הגדול אוסטרוב  פירושו בשפות סלאביות "אי" ואכן הוא מעין אי בדנובה, התושבים בולגריים ברובם, ומכאן מעבר על הדנובה, עם המכוניות למעבורת, בתוך העיר הבולגרית SILISTRA '  שלט גדול מעבר אוסטרוב יקבל את פניכם, היינו כאן לפני מספר שנים ולא הצלחנו להבין האם אנחנו ברומניה או בבולגריה, מכל מקום סעו לפי הסימן למעבורת, והגיעו למזח, רוחב הנהר כאן יותר, חציית הדנובה היא עניין בפני עצמו, הנהר מרשים.
 
יצאנו מדוברוזה, מכאן חבל  אולטניה, לב ליבה של וואלכיה ארץ הרומנים הקלאסית, מכאן נמשיך כ400 קמ לאורך הדנובה, עד הגבול הסרבי, תשכחו מגבעות ההר הגבוה כאן עד 10 מטר, מישורים עד האופק, שדות תירס אין סופיים, אך בינתיים אנחנו בדרך למלון בקאלאראש, כ10 קמ לאחר המעבר העיר כ75000 תושבים מקום טוב ללינה, ובילוי אם נשאר לכם כח. 

ייום שלישי לטיול
מקאלאראש לגורגיו כ150 עד 200 קמ   CALARASI   GIURGIU
 
קאלאראש,שדות מאופק לאופק, ביצות אגמים, פארק לאומי,עיר נמל נוספת על הדנבה,גשר הברזל הגדול באירופה. הערה כללית לגבי יום זה: איננו  מכירים חלק מהמקומות מהתנסות אישית, הלכנו אל הספרות, ודיברנו עם אנשים,אנחנו מקוים שמקורות האינפורמציה אמינים, אבל ברומניה....לא להיות מופתעים, כמעט הכל יכול לקרות, האמינות זה לא הצד החזק פה, באתר אנחנו מנסים, כולל בהצעת מקומות לינה השכרת רכב וכו, לציין את האמינם יותר, נקווה שאין טעויות מהותיות.
 
לדרך, את הבוקר כדאי להקדיש לעיר, העיר קאלאראש יושבת ,בנויה על זרוע של הדנובה, מין יד היוצאת ועושה מעגל של כמה עשרות קמ לפני שהיא מתחברת שוב לערוץ הראשי., התעלה , הערוץ נקרא   BORCEA  עליו בנוי גם הנמל של העיר.העיר היא בירת מחוז , ובה בניני הממשל, ברומניה יש למחוזות עצמאות רבה, עיר מחוז אינה כשאר הערים.
 
שם העיר קשור בהסטוריה שלה, העיר נוסדה עי רומנים, איכרים חופשייפ שחיו כאן, סביב מקום שהיה יריד של העיר סיליסטראה( בבולגריה) היינו שם אתמול,.. הגבולות היו אז שונים לגמרי, מדובר במאה ה17 ,אותם רומנים חברו לרוכבים, לפרשים התורכיים, ששמרו על הקשר, בעיקר דואר, אל השליטים באיסטנבול. קאל ברומנית פירושו סוס, קאלאראש פירושו רוכב פרש, מכאן שם העיר הפרשים שהייתה להם תחנה פה והמקומיים בנו כאן את ביתם.
לאחר הקמתה עברה קשיים רבים מלחמות בעיקר בין הרוסים לתורכים, אתם זוכרים באן מעבר גבול חשוב, מגפות ורעידת אדמה חזקה בשנת 1829, אך הצמיחה נמשכה כיום בעיר מעל 70.000 תושבים.
 העיר אינה עיר תיירןת מובהקת, אך רומנים באים לכאן לנפוש, בעיקר לדוג אתרי דייג שונים סביב העיר, בכלל תחושו אם תסתובבו שאתם מוקםים במים,
ישנן הםלגות על הדנובה ובתעלות, יציאה להפלגות מול ל הפארק העירוני, לידמסעדת "אלבאטרוס"
בעיר גן זואולוגי, מוזיאון של הדנובה המזרחית,תיטרון עירוני.להקת ריקודים ופולקלור, פסטיבלים רבים בעיר, מצתער, לא הצלחנו לקבל תאריכים מוגדרים.
 
צאו מכאן בכביש  מס 3 ,ולאחר 5 קמ ( נושק לשפת האגם, פנו שמאלה לכביש מס 31 לכיוון העיירה אולטניצה י שלושה אגמים ילוו אתכם עד העיירה מנסטיורה,האזור די מיושב כפר מוגע בכפר, האגם האחרון, נמצא באזור ביצות והוא אחרון בשרשרת של אגמים על נהר הילומיצה, המגיע לכאן מהרכס הגבוהה ביותר בקרפטים.
הרבה תירס  וחמניות בשטחים עד האופק, בעבר היו כאן גידולי דגים מאסיביים, ושוק דגים בין לאומי, כיום האגם והביצות הם אזורי דייג, גם דייג ספורטיבי מפותח כאן מאד, סה אנחנו 50 קמ דרומית לבוקרשט בירת רומניה, בוקרשט רבתי מעל 3 מליון תושבים.
 
נמצאים בדרך לאוטניצה  OLTENITA עיר גבול בת כ27.000 תושבים ,נמל חשוב על הדנובה, מבדוק לתיקון אוניות, וספינות נהר.
בערך מחצית הדרך מקום לביקור קצר ומנוחה.
 
יום  רביעי לטיול
ואולי יום בבולגריה
 
העיר GUURGIU  בנקודת הגבול העיקרית והחשובה לבולגריה, היא עיר בת ב70.000 תושבים והיא עיר שיש בה אזור סחר חופשי, מעבר לגשר הגדול "גשר הידידות", שנבנה בשנים  1952  1954 , שוכנת העיר הבולגרית רוסה , מהגדולות בערי בולגריה, שגם  בה אזור סחר חופשי.
 
קצת היטוריה:שרידים מהתקופה הרומית נמצאו בעיר ובאזור, הרומאים בנו במקום, הבונה הקיסר יוסטייאנוס  קרא למקום  THEODORAPOLIS  העיר היתה בשליטתו של השליט הפאודלי "מירצה צל בטריין" מירצה הזקן, מגבוריה המיתולוגיים של רומניה העותומנים שלטו כאן במאה ה15 וקראו לעיר YERGDGO  'U  במאות ה15 עד ה19 הרבה מלחמות בין הוולאכים  (הרומנים) לבין התורכים, אחר כך העצימו המלחמות והפכו למלחמות בין האיפריה הרוסית לזו העותומנית, העיר גם נשרפה באחת המלחמות , ורק העיר סלובוזיה והגשר אילו התקימו עד ששוב נבנתה העיר ההדרגה.
בתקופת המלוכה , חוברה גורגיו לקו הרכבות הראשי, כיום היא עיר מסחר ותעשיה היושבת על קו המעבורות על הדנובה הקו האירופי קו מס 9 ועל  הכביש הראשי לבולגריה כביש אירופי מס 5 הלא הוא כביש אירופי מס  E70 , כן עוברת בה הרכבת מבוקרשט לאתונה  דרך סופיה, ולאיסטנבויל  דרך סוילינגרד.
 
כדאי לבקרבעיר בכמה נקודות, באנדרטת הגיבורים ללוחמי כל הצבאות, במבנה היפה שח מגדל השעון,בשרידי המצודה, וברחוב של תחנת הרכבת הישנה שבו בנינים עתיקים מרשימים, הטיילת בהמשך לנמל מאפשרת גם בלוי במסעדה ובילוי ערב , בפעם האחרונה שהיינו כאן ,כמדומני לפני כ3 שנים, שיפצו את האזור באיטנסיביות, אחת האופציות שכדאי לשקול, היא מעבר לבולגריה, הגשר הענקי מרשים, והעיר רוסה היא עיר עם מדרחוב מרתק כיכרות מרשימות, ונמל גדול שממנו אפשר להפליג למרכז אירופה.
 
יום חמישי (או שישי)
הוא יום ארוך במיוחד, באזורים עם היטטוריה עשירה, והוה פחות מרשים, כדאי בשלב זה לבקר בערי הגבול(מחירי המוצרים בבולגריה זולים בהרבה מהמחירים ברומניה, בבתי הכול -בו הגדולים ברוסה קונים רומנים רבים) וגם לנוח לקראת הבאות.

ימים 5 ו6 לטיול, מתוארים בפרק זה ברצף יש מי שיבחר לעשות את כל המסלול בים אחד ורק יציץ  באתרים בשטח, חובבי היסטוריה וארכיאולוגיה, ימצאו כאן שפע אתרים, השווים ביקור, זוהי ה"פוסטיה הרחבה" מחד נופים חד גוונים, חלקם על גבול המידבור, אך ההסטוריה זורמת מכל ישוב, מכל  פינה, וגם יומיים טיול יהיו הצצה,
 
מגורגיו ועד קאלאפאט, ועד הגבול עם סרביה(מעל 300 קמ).,
 
אנחנו ממשיכים מערבה מגורגיו, עדיין מאות קמ לפנינו לאורך הגבול עם בולגריה, אזור עשיר בארועים היסטוריים מהעבר הרחוק וראשית היוצרות העם הרומני, דרך המלחמות הדאקיות, וקודם להן הפלישות המאקדוניות, ומלחמות עם התאראקים, וחר כך ביזאנטים, פלישות עמים סלביים, עותומנים, ורוסים,גרמנים ושוב רוסים ועד.
מי לא היה כאן, אלכסנדר מוקדון ב333 לפני הספירה, דאצאבל וטארינוס במאה הראשונה, קונסטנטינוס הגדול מרומא, מירצה  צל בטרין הגיבור הלאומי של אולטניה, אלכסנדר נייבסקי, הרוסי שהוא גיבור לאומי דווקא בבולגריה ועוד.
 
יוצאים בכיוון דרום מערב בכביש 5C  לכיוון זמניקה  ZIMNICEA  עיר בת 15.000 תושבים, כאן הישוב העתיק ביותר בדרום רומניה, אלכסנדר הגדול לחם פה מול המקומיים עוד לפני הספירה, והרס את המחנה שלהם, שרידים של מצודה קיימים עד היום.זהו כנראה במבצר הגטו- דאקי העתיק ביותר.
עיר עמוסת היטוריה, שמעטים בה השרידים מה עוד שבשנת 1977 היתה כאן רעידת אדמה חזקה,( זו שהרסה גם חלקים רחבים בבוקרשט) והשיקום כביכול הקומוניסטי היה באיכות כה ירודה שהבתים מתפוררים ןחלקם עזובים וחסרי תוכלת, מעם המבנים היפים שנבנו בתקופת המלוכה, נהרסו במכוון עי אדריכליו של צאוצאסקו.
העיר היתה בעבר עיר שוק על דרך המלך לבולגריה ולאיסטנבול, כאן לחם ולאד -צפש, המוכר בשם דראקולה, מול התורכים וניצח, מאוחר יותר במאה ה19 היה כאןהמחנה הקדמי של כוחות רוסיה מול התורכים בשחרור בולגריה, בקרס פלבן המפורסם.
מתקופת המלוכה נשארה הטיילת לאורך הנמל מקום לביקור.
 
מכאן בכביש 51A  לכיוון העיר  טורנו- מגורלה   TURNU MAGURELE  עיר בת 30.000 תושבים עיר נמל , היושבת ליד כניסת הנהר הגדול אולט OLT אל הדנובה. 60  קמ מזמניקה, מעבר לדנובה העיר הבולגרית העתיקה ניקופול, מקום איסטרטגי, ובו עיר מתוכננת היטב, העיר הנוכחית הוקמה ב1836 על פי תוכנית של מהנדס גרמני, בתקופת הסכם השלום בין רוסיה לתורכיה בשנת 1829 . 3 כיכרות, ו3 בולוורדים מהווים את שלד התכנון, בעיר מבנים יפים, והיא מלאת אתרים מרשימים יחסית לגודלה . יש בה קתדרלה מרשימה, המזכירה את הפטריארכיה בבוקרשט ואת הכנסיה המפורסמת שבנה האדריכל מנולה בעיר " קורטא דל ארג"ש.  העיר שווה ביקור באתריה החדשים יחסית בהן: מבני ציבור ואנדרטאות. וכן פארק העיר מעוצב ובו עצים אקזוטיים ומיוחדים,בנין בית המשפט מרשים ויש חופים לרחצה לדייג לאורך הדנובה.וכן פסלים ומונומנט לזכר הנופלים ומלחמת העצמאות של הפסל האיטלקי רפאל רומאנאלי. 4 קמ מדרום  שרידי מצודה קדומה ליד שפך האולט. עיר מזמינה לביקור מקום למנוחה בהמשך היום.

מטרנו מגורלה יוצאים בכביש מספר 51, לאחר כ 5 קמ נגיע לגשר על נהר האולט, רוחב הנהר כאן מאות מטרים, באביב בהפשרת השלגים הזרימה אדירה, השנה(2010)  היו כאן הצפות גדולות,  כ30 קמ מכאן העיר קורביה, בינתיים נוסעים לאורך הדנובה, השטחים הקרובים לנהר הם בעיקר שטחי מרעה, השנה רובם היו מוצפים באביב המאוחר שבו ירדו גשמי זעף בהונגריה , מזרח צכיב וסלובקיה, שהן באגן הניקוז של הנהר, במקומות מסויימים הגיע רוחה הנהר ליותר מ5 קמ.
 
העיר קורביה ואתריה, היא מרכז העניין ביום טיול זה, ואפשרות לבלות כאן את אחר הצהרים והלילה, תוך ביקור במצודה הדאקית ,ותצפית על שרידי הגשר הגדול שבנה כאן קומסטנטינוס הגדול על הדנובה. CORABIA  עיר המונה כיום כ20.000 תושבים, אנחנו   במחוז אולט , טרם  הגעתנו לעיר, כדאי לעצור באנדרטה הגדולה, על הכביש הראשי, לציון הקרב הגדול מול התורכים ב1877 ,באזור הזה עבר הצבא הרומני את הדנובה כדי להצתרף לבולגרים ולרוסים בקרב פלבן המפורסם. האתר המרכזי הוא מצודת סיכידאווה  SUCIDAVA  , להגן על הטרטוריות של המקומיים מול הרומים שכבר נסוגו מכאן, אך השליט קונסטנטינוס המכונה הגדול, מנסה להשתלט שוב, במצודה הגדולה חומות מגן עבות אך נראה שמעניין במיוחד הוא מפעל המים, מדרגות חצובות לעומק מגיעות עד באר מים הטובים לשתיה עד היום, סיפור גלוי הבאר עי ארכיאולים מתועד במקום, בפעם האחרונה שביקרנו במקום, צריך היה לחפש את השומר על האתר,(טלפון שלו היה רשום על השער) לפי פרסומים שהגנו אליהם האתר פתוח באופן מסודר עכשיו. מלבד המצודה, בקורביה מספר מבנים מרשימים, ביניהם כנסית השילוש הקדוש. מהכנסיות הגדולות ברומניה.  אפשרות לינה בקורביה.

מכאן לדבולאן, הדרך מתרחקת קצת מהנהר ,40 קמ מקורביה באזור שביו בו ביצות ושלושה כפרים שהתפרנסו מדייג הוקמה בשנת 2004 , יותר נכון הוכרזה בשנה זו העיר הקטנה דובולאן DABULENI מרכז גידול האבטיחים ברומניה, שם דבר לאבטיח מעולה, והמוקדמים שביניהם אפשר עדיין למצוא כאן מוצרים עשויים מסמר (סמר עשב ביצות, שאפשר לייצר ממנו סלים, מחצלות ואף רהיטים),נמצאים כבר במחוז דולזץ, 10 קמ מכאן העיירה הקטנה באקט  BECHET  שלה נמל מעבורות חשוב, בעיקר מעבר משאיות לבולגריה , מכאן הכי קצר להגיע לסופיה הבירה.
עוד 10 קמ מכאן חוצים את נהר הזיו JIU  הנשפך כאן לדנובה.
אנחנו עדיין במישורים הדרומיים של וואלכיה, באולטניהעוד 20 קמ מגיעים לאגם הגדול במחוז אגם ביסטראץ  ,  אגם המאפשר דייג ספורטיבי, מועדון להרשמה במקום.  מקום קינון לציפורי מים, שקנאים חונים כאן, ועופות רבי, שאפשר לצפות בהן. 60 קמ מכאן לקאלאפאט.

 
 מ DOBRETA TURNU SEVERIN  לאורך הגבול הסרבי ועד העיר  TI MISOARA  .
 
 3 ימים שנוף והיסטוריה משמשים במקביל כנשואים עיקריים, מעצמה היסטורית נוספת נכנסת לתמונה הונגריה, ואוסטרו הונגריה,,וגם נסיכים רומניים,
באזור הנקרא בנאט , חבל זה הוא בדרום מערב המדינה, חלקו ברומניה וחלקו בסרביה, ודרום הונגריה. כאן חברו אויבים וותיקים כמו הקומאנים(מוכרים אולי יותר בשם פולובציים, עמים שפלשו לאזור הזה , ממושבם בדרום הוולגה, ושהיו כנראה בשליטת הכוזרים החל מהמאה ה7) אל אויבהם ההונגרים והרומנים מול גינגיס חאן המתקדם ממזרח, מצודות בדרך ימחישו את הסיפור, כאן התרחשו קרבות מול התורכים, בעיר טרנו סברין הראשונה לביקור במסלול "מול הגבול הסרבי" סיםור יהודי מעניין בית כנסת יהודי (ספרדי) נבנה כאן ב; 1871 , פעיל ציוני חשוב היהכאן הרב שוורץ כבר ב1894  ובראשית הנאה ה20 היו בעיר למעלה מ5% יהודים ספרדים ואשכנזים.
 
כאן מפגש ראשון עם הרי הקרםטים, העיר טרנו סברין נמצאת בפתח הקניון "שערי הברזל" קניון אדיר שבו עוברת הדנובה וחוצה את ההרים, הנוף מלא הוד והוא ילווה אותנו לאורך כ 100 קמ עד שההרים יתפלו לטובמ מישורי הטיסה הערבה ההונגרית, זהו מחסום טבעי, שהפריד עוד בתקופה הרומית בין  דאקיה לפרובינציה הנקראת פאנוניה, והיה מקום איסטרטגי לאורך כל ההסטוריה כאן.
כאן גם הסכר הגדול על הדנובה, המשמש מעבר בין רומניה לסרביה, שהסיפור שלו קשור בהעתקת עיר שלמה, ובהצפה של האי התורכי אדה- קלה,
נושא לכתבות סרטים ואיזכורים רבים ברומניה ותורכיה בעיקר.
ולבסוף העיר המפוארת טימישוארה, וסיפורה בהפלת הדיקטטור הרומני צאוצאסקו, שפחד לבקר בה גם כשהיה בשיא כוחו, כמו ניבא את העתיד לקרות. 
כל קטע וסיפוריו השונים מסלול רומניה לאורך הגבולות מגוון מאד.

תוכלו לפנות לקבלת ייעוץ מומחה רומניה שלנו, עזרה בבניית מסלול, המלצות, אזהרות ודרכים רבות לחסוך בעלויות, מתאים למטיילים עצמאיים, מארגני קבוצות, סוכני נסיעות ואנשי עסקים צרו איתנו קשר : [email protected]  ראו גם מידע נוסף



 ראו גם טיול ג'יפים ביוון