יעדים מומלצים ערים ומיקומים אזורים ומחוזות הזמינו עצמאית אטרקציות ופעילויות מידע והמלצות

מוסיקה רומנית

רומניה היא ארץ יפה ומגוונת, בטיולנו בה אין ספק שהנוף הוא מרכיב די מרכזי. גם ההסיטוריה רבת ענין מה עוד שלנו כיהודים יש קשרים אל יהדות שבשיאה הגיע כאן ברומניה ללמעלה מ80000 איש, אך ישנם גם נושאים אחרים רבי ענין ולאוהבי מוזיקה יש כאן אוצר בלום של תרבות מפולקלור מטופח מאוד ועד מוזיקה קלאסית, מלהקות גאז ועד מוזיקת רוק.

במאמר זה אתרכז יותר באותו סוג מוזיקה המאפיין יותר את רומניה ואת המיעוטים הנמצאים בה - בנושא הפולקלור. נשתדל להראות היכן אפשר להאזין ולשמוע מוזיקה מסוג זה בזמן הטיול בארץ זו. כן נשתדל לתת הדרכה ראשונה למי שמתרשם שהוא מוצא את עצמו מתרגש מהופעה שבה השתתף ורוצה להביא איתו למזכרת דיסק לאוסף הפרטי בתחום הפולקלור.
 
פולקלור רומני מטופח מאוד ברומניה, יש מספר רשתות טלביזיה המשדרות רק מוזיקה עממית, ישנן רשתות המיצגות איזורים שונים וגוונים שונים . חלק מרשתות אלו משדרות 24 שעות ביממה במתכונת שהיתה מקובלת אצלנו לפני שנים, בערך בסיגנון של "ד"ש עם שיר". הרשתות המפורסמות והבולטות הן : אטנו ( etno ) , פאבוריט ( favorit  ) וכן ישנן רשתות בכל מחוז יחודיות למוזיקה המקומית . בימי ראשון משדר הערוץ הראשון והשני תוכניות מאוד מוקפדות, ברמה גבוהה של עיצוב ושל אותנטיות סגנונית. אופציה נוספת לשמוע מוזיקה כזאת באם נקלעים לחגיגה עממית בעיקר בחגים אך גם ב "ימי הולדת" של כל ישוב, פעם בשנה יש אירוע שכזה בתאריך קבוע שבו מוצג בדרך כלל האיפיון המקומי. הפסטיבלים הללו פתוחים לקהל המזדמן.

הרדיו משדר הרבה מוזיקת פולקלור במספר רשתות, הן בשידוריו הרגילים בהם משולבת מוזיקה זו אך יש גם רשת מיוחדת לכפר המשדרת תוכניות שמוקדשות לזמרים עממיים והן להקות פולקלור " taraf ", הנוף הרומני הוא מרכיב חשוב בשירי העם, רבים מהשירים נפתחים בצמד המילים "עלה ירוק"   foaie verde  סוגי השירה העממית רבים, כותב המאמר אינו מוזיקאי מומחה אך מכיר כמה סוגים כגון מוזיקה שמחה, מוזיקה של שתית יין ושאר ביטויי שמחה והן בלדות עממיות בהן מעורבת שימחה ועצבות - בלדות אילו משמרות מסורות עתיקות וקשורות גם במיתולוגיה הרומנית.
צורה נפוצה היא הדוינה doina מעין "בלוז" רומני צורה מזיקלית שהוכרזה השנה עי אונסקו כנכסי צאון ברזל של התרבות כמו הטאנגו או הרבטיקו היווני.

מוזיקת פולקלור מושמעת לעיתים קרובות בבתי מלון ובמסעדות המיועדות לכך,לעיתים גם בליווי רקדנים. ישנם מקומות כמו המסעדה casa doamnei בבוקרשט  או cerbul carpantin בבראשוב מקומות בהם ישנם מופעים באופן מסורתי כבר שנים רבות ובהרבה טיולים הם חלק בלתי נפרד מתוכנית הטיול. אלה מופעים המשולבים עם ארוחה ומיועדים במיוחד לתיירים וגם הקהל מוזמן להצטרף ולהשתתף.

פסטיבל ג'ורג אונסקו
 
חם, חם מאד ברוב שטחה של רומניה בחודש אוגוסט זה, אפילו בכפר בו אנחנו נימצאים בדרך, באזור התת קרפאטי, מגיעות הטמפרטורות בשעות החמות ביותר ביותר בין 4 ל6 אחה"צ ל35 מעלות צלזיוס, ואף יותר, בערים כמו בוקרשט, גאלאץ, או קאלארש, הטמפרטורות נושקות ל40 מעלות בצל, ועל האספלט מגיעות בקלות ל50 מעלות, כאן היכן שאנחנו שוהים עכשיו, ליד שולחן הפיקניק שלנו, ביער העוטף את העיר סיניה, 100 מטר מעל בתי העיר, ליד הנחל הזורם, בשעת צהרים מאוחרת, זהו ידע כללי בלבד, הטמפרטורה כאן 22 מעלות, הרוח הקלילה ורחש העלים,מנעימים את זמננו. 
בכנסיה הקתולית, במרכז העיר, מתאסף הקהל אט אט, הקונצרט של הרביעיה  הקוראת לעצמה "קאמראטה ברוקה", מתחיל לפי התוכניה בשעה 7 בערך, אך מכיוון שכאן רומניה, איש לא נחפז ואכן הקונצרט מתחיל כחצי שעה מאוחר יותר ואיש לא מופתע.
הרביעיה של צעירים בעלי שמות לא מוכרים, חליל צד , כינור, ויולה , וצמבלו, מנגנת מיצירות מאריני, טאלאמאן, ראמו, ואחרים, עדיין אינה בשלה ממש, טכנית כל נגן יודע את תפקידו, אך לטעמי אין עדיין תפיסה אמנותית מפותחת, הקהל מנומס מוחא כפיים, בעיקר מבוגרים, בין הקהל גם ישראלים מעטים.
ב8 וחצי, הקונצרט נגמר, יוצאים אל הרחוב הראשי, עדיין אור מלא, נלך לאכול במסעדה? נלך קודם לטייל קצת? נראה שדבר ראשון נמהר למלון לקחת סוודר להתעטף, בערב בסיניה קריר ממש.
 
התמקמנו בוילה "קאמאליה" מלון בוטיק קטן ,כ20 חדרים כ200 מטר מהרחוב הראשי, נקי מאד מטופח מאד, יש חניה לרכב והצוות משתף פעולה וידידותי, המחיר כ50 דולר ליום לחדר של 2 (לא כולל ארוחת_בוקר),אם רוצים ארוחה יש להוסיף כ24 לי לאדם(בערך 28 שקלים).
המלון היה בעבר כמו רבים ממלונות סיניייה בית נופש של אצילים, סגנון הפנים נשמר בחלקו, האוירה נעימה , במקומות דומים במערב אירופה המחיר כפול במקרה הטוב, שלא בעונה (כאן באביב ובסתיו, אפשר להתאכסן בזול יותר).
 
בסינייה ברחוב הראשי, בעונה זו, נראה ש"עברית" היא שפה שניה, בעיר ליד מלון סיניה, ברחוב הראשי, שקצת חידש פניו ונקרא עכשיו מלון רינה סיניה.
מאות ישראלים נמצאים בערב זה בעיר חלקם שוהים כאן כמה ימים חלקם בלינת לילה בתוך הטיול שלהם ברומניה, מחליפים שלום וכמה מילים, אני מתרשם שיותר ויותר באים באופן עצמאי, ומסתדרים היטב לאחר יום יומיים.
ישראלים רבים במלון סיניה בעיקר קבוצות מאורגנות, ואכלוסיה דתית ושומרת כשרות היכולים לקבל מזון כשר. המלון עצמו מבנה מכוער להפליא, המזכיר בית חולים ממשלתי ברומניה, שהשיפוץ שעבר לא הועיל לו הרבה, אך המלון מציע שירותים רבים, ואף פירסם חוברת בעברית שאפשר להשיג בקבלה בקלות.
בחוברת גם הצגת מסלולים ואטרקציות ברומניה הניתנים לביצוע במרחק יום נסיעה, חבל רק שהתוכן שאבלוני, וחסר כל הבנה רצינית של מה יש לרומניה להציע, מופיעים רק אתרים מאד ממוסחרים, בחלק מהכתבות מורגשת אי הכרת המקום המוצע, בלא להכנס לפרטים ניתן דוגמא אחת בסלניק פראחובה,  מכרה המלח הגדול באירופה, וכנראה גם המרשים ביותר, לא נכתב בכלל שמדובר במכרה, מצויין שיש מעינות מרפא, אלא שכאלו, ומרשימים ומפותחים יותר יש בעוד כ200 מקומות ברומניה וגם קרוב לסיניה. לי הכי הפריעה בפרוספקט העברית הדלה והקלוקלת, בלי לתת דוגמאות.
 
למחרת יצאנו לטייל בעיירה, בניגוד לוילה המטופחת, ולרחוב הראשי הדי מסודר, השטח הציבורי בעיר מוזנח מאד, אמנם לא מלוכלך, אבל מהדרכות הרוסות, מדרגות המחברות בין השכונות, ואמורות לקצר מרחקים עזובות ושבורות, אל אף ההזנחה מדובר בעיר יפיפיה עם סגנונות בניה נאים, בעיקר ארט- נבו, ובארוק מאוחר.
בבית התרבות המקומי ששופץ לאחרונה הפתעה נעימה, תזמורת הצעירים של בוקרשט מתאמת בחצר הפתוחה לקראת קונצרט לא מפריעה להם שיש קהל מזדמן. התזמורת עובדת (נכון לזמן שנגענו) על הסימפוניה הראשונה של בטהובן, המנצח מתעקב במיוחד על ה"פיאנו של כלי המיתר בפרק השני, לתזמורת צליל נקי ונעים, מעניין להיות בחזרה, אני נזכר שהמנצח השני של התזמורת הזו כריסטיאן מנדל, היה , או אולי עדיין?, מנהל מוזיקאלי בתזמורת חיפה.
 
בערב שוב קונצרט, הקוצרט מתקיים בארמון "הקזינו" המפואר הנמצא בתהליך שיפוץ, עוד לפני שהגענו למופע, על ספסל בגן, מתקיימת שיחה מרגשת בין אישתי (גלית) לבין אישה מבוגרת מעידה על עצמה שהיא בת 86 עירנית ומחיזקה שקית עם קניות שעשתה במרכז, היא בדרכה הביתה, ראתה שמשפצים את המבנה, והתרגשה מאד, אביה עבד במקום בתקופת המלוכה, והיא ילידה ותושבת סיניה ועד היום מאד מתגעגעת לימי המלוכה, ומשבחת את המלכה הלנה ואת אורח החיים של בית המלוכה שהיה מלא כבוד לאנשים הפשוטים, לפי דבריה, לפני צאוצסקו והקומוניסטים הרומנים , גסי הרוח, שגם מחליפיהם, לפי דבריה, אינם טובים יותר. ובכל זאת משפצים, ומגלים את תפארת העבר והיא שמחה והיתה חייבת לשתף אותנו ברגשותיה.
 
חלק זה של המבנה, האולם בו מתקיים הקונצרט, גמור ומרהיב האולם , כ500 מקומות מלא מפה לפה, הגיעו לכאן להופיע מטובי אמני רומניה, הפסנתרן וולנטין גיאורגיו ואשתו רוקסנה, שינגנו בפסנתר בארבע ידיים , בעיבוד המלחין משוברט ועד זורג אנסקו, הביצוע היה מקצועי ומוקפד, והקהל התלהב והגיב בהתאם , אגב ,הפסנתרן הותיק, שהיה נפלא הוא כעת בן 82 .
בחלק אחר של הקונצרט,  הופעה של הרכב הכולל את הסופראנית bianca manoleanu הפסנתרן  remus manoleanu מרומניה, ונגנית הקלרינט המצויינת איזבט גנטנר משוויץ. ביצירת מהקלסיקה מהתקופה הרומנטית ועד המודרנית, לאו דווקא בסדר שהצגתי, מה שאפשר לסיים בדוניצטי לפגין את היכולת הקולית של הזמרת ולהלהיב את הקהל.
 
בכתבה זו תארנו יומיים בסיניה, (צריך לחזור למגורינו בכפר, יש גם עינינים אחרים) מתוך פסטיבל שהתקיים גם בבושטן, בקמפינה בפרדיאל, ובאותו הזמן גם בבוקרשט, כל הקונצרטים בפרובינציה היו ללא תשלום, בכך תמו ארועי הקיץ במוסיקה ברומניה התזמורות והאופרה מחדשות הופעותיהן כבר בחודש ספטבר.
רומניה מלאה באירועי מוסיקה קלאסית, עממית, גאז ומוסיקת עולם כל השנה, להוציא פגרת הקיץ.
איציק צוות רומניה- אוקטובר 2010

הזמרת  : מריה  ציובאנו  maria ciobanu 
היינו בהופעה של הזמרת מפורסמת הזו, זמרת עם רומניה בעלת קול נפלא שכבר בשנת  1977 זכתה במקום הראשון בתחרות של זמרי עם ,והיא מופיעה עד היום על אף גילה המתקדם.  מריה ציובאנו נולדה בשנת 1937.  גם בנה ואנוץ דולסקו הוא זמר עם ולעיתים הם מופיעים יחד ושרים דואטים מרגשים למריה ציובאנו שירים שהולחנו במיוחד עבורה והפכו בחלקם לשירי עם לכל דבר. היא  זמרת  מוכרת  ואהובה  ע''י רומנים רבים. אנחנו צפינו בהופעה שלה בעיר מנגליה  באוקטובר 2009 והבחנו שהיא ריגשה מאוד את הקהל. קלטות, תקליטים ודיסקים שלה  ניתנים להשגה בחנויות המוזיקה בכל רחבי רומניה. מופיעה הרבה גם בעולם, בארצות אירופה : דנמרק, איטליה, אוסטריה וארצות השפלה וכן בארצות הברית ובקנדה שבהן קהילות יוצאי רומניה הופיעה פעמיים גם בישראל.

הכהנת הגדולה של הזמר העממי הרומני מאריה טנסה (1913 - 1963) MARIA TANASE
כתבה זו היא במידה רבה גם גלוי אישי ,אכתוב איך יצא לי להכיר את הזמרת הגדולה הזו, אשתי היא ילידת בוקרשט,הוריה שעלו יחד איתה בשנות ה60 הביאו איתם מעט חפצים, אך ביניהם תקליט אחד בלבד, עליו השם מריה טנסה (ברומנית כמובן) . לא היה בבית פטפון, אך התקליט נשמר בקפדנות, לאחר שנים הגיע התקליט אלינו, וכבר בשמיעה ראשונה, הבחנתי באיכויות הגלומות בו, אך לא ידעתי אז שאגיע לרומניה ושאתקל שם בהערצה הכל כך מורגשת לזמרת האמיצה הזו.
 
מריה טנסה נולדה בשכונות העוני בבוקרשט שהיתה עיר קטנה בשנת 1913 , למשפחה מוסיקאלית שהיגרה ממחוז פאגארש שבטרנסילבניה נראה שבני המשפחה אהבו מוסיקה עממית, וודאי שכאשר הגיעו לבוקרשט נחשפו לסגנונות נוספים של הפולקלור הרומני המגוון. הילדה המוסיקאלית מופיעה לראשונה בגיל 8 ומעוררת התפעלות, אך החיים כנראה קשים והעוני גדול וכבר אחרי ההופעה, היא עוזבת את בית הספר, והולכת לעבוד ולעזור בפרנסת המשפחה. הופעתה הראשונה כמקצועית היא בתאטרון בשנת 1934 , אחר כך באות הקלטות ראשונות לרדיו בשנת 1938 ,והפרסום גדל, אך באותם הימים עולה ברומניה המפלגה הפאשיסטית, האנטישמית ומריה שמתרועעת עם יהודים, בחוג אינטלאקטואלים בבוקרשט היא לצנינים בעיניהם, המוזיקה שהקליטה נמחקת ומושמדת.
בזמן מלחמת העולם היא מופיעה לפני חיילים בחזית. לאחר המלחמה היא מוקלטת בעשרות תקליטים וקלטות, הן בחברת "קולומביה" והן בחברת התקליטים הרומנית "אלקטרוקורד".
בשיריה היא שומרת על דיוק ואותנטיות, ונותנת הרבה כבוד לכל מחוזות ארצה. הופיעה גם מחוץ לרומניה במיוחד בתורכיה ובצרפת. מומלץ מאד להקשיב, להתידד עם המוסיקה הרומנית בעזרתה.

רוצים לקבל מידע על מוסיקה רומנית, תוכלו לשאול את צוות המומחים שלנו לרומניה כל שאלה : [email protected]

ראו גם מוסיקה יוונית ראו גם ניקוס ורטיס [ זמר יווני ]